Expositie 2015 "glas geïnspireerd op Escher"

LISSE - De grafisch kunstenaar M.C. Escher blijkt een onuitputtelijke bron van inspiratie. Joost Wijnberg en Netty de Bruijn zetten zijn vaak intrigerende tekeningen om in glaskunst.

Door Theo de With - 3-4-2015, 15:56 (Update 3-4-2015, 19:31) Expositie in voormalige Dahliakas in Lisse

Ze zijn leraar en leerling. Joost Wijnberg heeft een glasatelier in Noordwijk, waar hij ook cursussen en workshops geeft. Netty de Bruijn volgt sinds een paar jaar les bij hem. Omdat zij achter haar huis een leegstaande dahliakas heeft, gebruiken ze die ruimte momenteel om gezamenlijk hun glaskunst te laten zien.

,,Bij mijn ouders thuis hing vroeger een prent van Escher aan de muur en daar kon ik uren naar kijken’’, vertelt Wijnberg. ,,Ook het boek over Escher pakte ik vaak uit de kast om door te bladeren. Ik heb zelf de grafische school gedaan en het werk van Escher blijft me boeien. Zijn creaties lijken onmogelijk. Dat verveelt nooit.’’

Bedrog

Maurits Cornelis Escher (1898-1972) was een meester in optisch bedrog. In zijn gravures en prenten speelde hij dikwijls met wiskundige principes. Een zwerm vogels kom bij hem langzaam overgaan in een school vissen. Hij goochelde graag met vlakverdelingen en oneindigheid.

Tijdens zijn leven hield Escher een schetsboek bij. Een zeldzame uitgave daarvan gebruikt Joost Wijnberg nog vaak. ,,Ik zoek uit wat geschikt is om in glas uit te voeren. Door met gekleurd glas te werken, geef ik een geheel eigen interpretatie aan het werk. Je kunt eindeloos variëren. Soms kleur je de vogels, soms kleur je de vissen. En je werkt natuurlijk met transparant glas.’’

In zijn tijd werkte Escher nog zonder computer. Hij tekende alles met de hand en legde daarbij grote zorgvuldigheid aan de dag. Wijnberg en De Bruijn maken soms wel gebruik van een computerprogramma.

,,Glas is een fantastisch medium’’, zegt Netty de Bruijn over haar hobby. ,,Eerst verzamelde ik glas, maar nu heb ik ook tijd om zelf glaskunst te maken.’’

Tijdrovend

Het is een tijdrovende liefhebberij. Netty de Bruijn wijst op een tijger, die ze in zogeheten Tiffany-glas heeft uitgevoerd. ,,Daar zit zeker driehonderd uur werk in. Als je dat zou doorberekenen, wordt glaskunst onbetaalbaar.’’

Wijnberg treedt weinig naar buiten met zijn werk. Zijn eerste expositie was bij ruimtevaartorganisatie Estec in Noordwijk. ,,Maar dat was voor buitenstaanders slecht toegankelijk. Ik hoop op deze plek op meer toeloop.’’ Niet voor niets exposeren ze midden in het bollenseizoen.

Het werk van Joost en Netty hangt door elkaar heen. Alles is te koop. De prijzen van hun glaskunst variëren van honderd tot tweeduizend euro.

Glaskunst van Joost Wijnberg en Netty de Bruijn, t/m 12 mei, Delfweg 121, Lisse, open: woensdag t/m zondag 11.00-15.00 uur en op Tweede Paasdag.


Grid cell

Cras justo odio, dapibus ac facilisis in, egestas eget quam.

Grid cell

Cras justo odio, dapibus ac facilisis in, egestas eget quam.

Grid cell

Cras justo odio, dapibus ac facilisis in, egestas eget quam.

Grid cell

Cras justo odio, dapibus ac facilisis in, egestas eget quam.